FAQ

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Mocht het antwoord er niet bijzitten, stuur dan een mail naar: info@hoofdpijnklinieken.nl

Wat voor alternatieve behandelingen biedt Hoofdpijnklinieken aan tegen hoofdpijn?

Hoofdpijnklinieken specialiseert zich in het behandelen van hoofdpijn die onvoldoende reageert op gangbare therapieën. Onze artsen en arts-assistenten zijn gespecialiseerd in MKA-chirurgie en kijken op een andere manier naar hoofdpijn, met de focus op chronische spierspanning in het kauwstelsel en begeleidende chronische peesontstekingen.

Wat kan ik na de behandeling verwachten?

Mocht een behandeling met botuline toxine gedaan zijn in de kauwspieren, dan is het belangrijk te weten dat het uiteindelijke effect pas na 6 weken merkbaar is. In de gebieden waar botuline toxine is aangebracht zal de spier niet meer kunnen samentrekken. Dit houdt in dat de spiervezels die in de buurt zitten in eerste instantie meer kracht zullen gaan leveren. Het kan zijn dat deze spierspanning in de 3 eerste weken uw klachten laten toenemen.  Wees gerust, dit is maar tijdelijk. Onze ervaring is dat dit maar bij een klein aantal mensen gebeurd, en dat deze verergering binnen 6 weken verdwenen is.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

De hoofdbehandeling bestaat uit het plaatsen van botuline toxine in specifieke gebieden van de kauwspieren en eventueel andere betrokken spieren van het gelaat en nek. Dit gaat middels enkele injecties. De behandeling kan gevoelig zijn, maar is in de regel goed te doen (kleine prikjes met zeer dunne naald).  Mocht het in uw geval nodig zijn, dan vragen wij uw tandarts een anti knars plaatje te maken. Dit wordt een splint genoemd. Ook kan het soms nodig zijn bij uw controle afspraak op een andere locatie botuline toxine aan te brengen, of een sterke ontstekingsremmer bij een peesaanhechting te injecteren. Soms heeft hoofdpijn een heel andere oorzaak, bijvoorbeeld een gebitsprothese die knelt. Wij van Hoofdpijnklinieken zijn getraind om onderscheid te maken tussen de verschillende oorzaken van  hoofdpijnklachten vanuit het gelaat of de gelaatsspieren. Wanneer wij dit nodig achten verwijzen wij u door naar een polikliniek MKA in uw ziekenhuis.